Po našom gymnáziu študovať v Španielsku?

V dnešnom inteview vám prinášame rozhovor s Evou Lehockou, našou bývalou študentkou a dnes študentkou Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá získala štipendium v rámci programu Erazmus a môže tak študovať na Univerzite v Barcelone. Eva Lehocká na našom Gymnáziu P. J. Šafárika študovala na bilingválnej forme a zmaturovala v roku 2022.

Je ťažké sa dostať na študijný pobyt do zahraničia?

Dostať sa na Erasmus nie je ťažké, avšak je za tým veľmi zdĺhavý proces, ktorý mnohých odradí. Je za tým veľa vybavovačiek – zháňanie dokumentov, potvrdení, výber predmetov, nájdenie vhodnej univerzity, komunikovanie s jednotlivými univerzitami. Potom študent čaká, či mu študijný pobyt schvália alebo zamietnu. Vyžaduje si to veľké odhodlanie a pevné nervy. Človek musí chcieť, inak to zmysel nemá. Študijný pobyt v zahraničí je skúsenosť, ktorá zmení človeka, posunie ho, veľa mu prinesie a obohatí ho o nové poznatky, o nezabudnuteľné zážitky a kamarátstva na celý život.

Ako na vás zapôsobila Barcelona na prvý dojem?

 Hurá more!! Pre nás vnútrozemcov má Barcelona naozaj svoje čaro. Napriek tomu, že je to relatívne veľké mesto, pôsobí útulne. Nájdu sa tu ulice plné turistov, ale aj čarovné tiché miesta. Barcelona hýri farbami a životom. Má svoj charakter. Za pár minút chôdze som prešla od dokonalého prímorského mestečka s plážou, vôňou rybaciny a palmami, cez historické centrum plné budov a kostolov s dych berúcou architektúrou až k modernému mestu s pár “mrakodrapmi” na kraji hôr. Barcelona má naozaj všetko a aj napriek tomu pôsobí skôr príjemne ako chaoticky.

V čom je štúdium na vysokej škole v Barcelone iné ako na slovenskej vysokej škole?

Celkový systém je tu trochu iný. V známkovaní a v hodnotení sú tu rozdiely. Študenti si môžu vybrať medzi jednou záverečnou skúškou alebo viacerými menšími zápočtami. Taktiež máme domáce úlohy, niektorí učitelia sú prísnejší, niektorí menej. Najväčší rozdiel je však spôsobený mentalitou Španielov. Na každú hodinu chodia všetci 10 minút neskôr, dokonca aj učitelia. Cez prestávky žiaci sedia vonku na terase pri pivku a debatujú. Prednášky sú pútavé a prebiehajú v angličtine. Máme aj anglických a amerických lektorov. Testy sú náročné a kvalita vzdelávania je určite vysoká.

Čo by ste určite odporučili navštíviť alebo vyskúšať našim čitateľom, ktorí do Barcelony zavítajú?

Všetci poznáme klasiku ako Sagrada Familia, Park Guell, Casa Battló, Casa Milá, spievajúca fontána, Arc de Triompfa, ale aj menej známe miesta (ako Parc de Ciutadella, Montjuic či olympijský štadión) majú čo ponúknuť. V historickej časti mesta – El Gotic, El Raval je zaujímavá každá jedna ulička a zákutia, ktoré ukrývajú malé historické námestia s množstvom kaviarní a reštaurácií. Určite najtypickejšie jedlo je Paella, patatas de bravas, tapas a všetko to treba zapíjať Sangriou. Nočný život je taktiež veľmi bohatý, nachádzajú sa tu kluby, či už na pláži alebo v centre, či už je pondelok alebo víkend, stále to tu žije. Najväčší klub je RAZZMATAZZ, ktorý sa nachádza v blízkosti najväčšieho baru La Ovella Negra marina. Je to dokonalá kombinácia na dlhú noc.

Je Barcelona pre mladé dievča, ženu, bezpečná alebo musí byť opatrná?

Určite sú časti, ktoré sú viac bezpečné a ktoré naopak menej. Barcelona je veľmi známa vreckovými zlodejmi. Človek musí byť ostražitý či už je to chlapec alebo dievča. V dnešnej dobe nenájdeme miesto, kde sa môže samé dievča cítiť bezpečne. Z vlastnej skúsenosti však nemôžem povedať nič zlé a vždy som sa cítila bezpečne. Ale musím sa priznať, že keď idem niekde vo večerných hodinách, mám v kabelke stále peprový sprej (človek nikdy nevie).

Čo vám pobyt v cudzine dáva?

Mám veľmi veľké šťastie, lebo v porovnaní s niektorými ľuďmi mám už niečo precestované aj vďaka mojim rodičom. Milujem cestovanie. Svet je nádherný a každé jedno miesto je niečím špeciálne. Veľmi rada spoznávam nové miesta, ochutnávam typické jedlá, pozorujem život domácich. Pobyt v cudzine mi stále otvorí nové obzory a získam pohľad na život a svet aj z iného uhla. Myslím si, že okrem obohatenia a získania vedomostí o krajine, kultúre, jazyku, nás pobyt v zahraničí obohacuje aj vnútorne. Rozvíja našu osobnosť, emócie, zručnosti a schopnosti. Považujem sa za akčného človeka, nerada sa nudím a mám rada ľudí okolo seba. Každú svoju cestu považujem za veľké dobrodružstvo.

Aké sú vaše jazykové znalosti? Ovládate španielčinu?

Pred mojím vycestovaním som neovládala španielčinu takmer vôbec. Jediný zdroj, z ktorého som sa naučila pár slov, bola mobilná aplikácia Duolingo, ktorá slúži na učenie sa jazykov. Veľa sa už toho na mňa však nalepilo z každodenného života. A navštevujem aj kurz španielčiny. Veľmi dúfam, že sa moje znalosti zdokonalia. Treba však podotknúť, že Barcelona sa nachádza v regióne Katalánska, kde majú svoj vlastný jazyk – katalánčinu. A tak aj v obchodoch, na uliciach, v školách a všade je všetko dvojjazyčné. Na na moje prekvapenie – katalánčina a španielčina nemajú k sebe až tak blízko.

Čo by ste odkázali mladým ľuďom, ktorí sa obávajú študovať v zahraničí?

Život je príliš krátky, a preto ho treba žiť naplno. Štúdium v zahraničí je najlepší spôsob ako spoznať nové kultúry, vyskúšať si život na iných miestach, okúsiť miestne zvyky a tradície. Je to určite náročné ocitnúť sa v úplnej inej krajine, sám. Ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť a v konečnom dôsledku – nie si sám. Všade je kvantum ďalších zahraničných študentov, rôzne organizácie, ktoré pripravujú program a starajú sa o takýchto študentov. Je tu jedna obrovská komunita – takmer ako rodina. A niekedy je to presne to, čo dokáže pomôcť človeku – vedieť, že v tom nie je sám.

Aké sú vaše najväčšie cestovateľské sny?

Veľmi ma lákajú exotické krajiny, niečo, čo je úplne iné ako to, na čo som “zvyknutá”. Spoznať a zažiť kultúru, ktorá ja úplne odlišná od tej v Európe je určite niečo, čo ma veľmi láka. Veľmi by som chcela precestovať krajiny Afriky, Ázie a južnej Ameriky. Stále ma fascinuje, ako dokáže byť v tú istú sekundu tak rozdielny život na rôznych miestach. Niekde technológie napredujú míľovými krokmi, niekde, akoby sa zastavil čas. Určite by som chcela navštíviť Keňu, Vietnam, Brazíliu, Madagaskar… Môj zoznam je dlhý…

Ako trávite voľný čas?

Barcelona toho naozaj ponúka veľa. Chodím často von s kamarátmi, skúmame bočné uličky, chodíme hrať plážový volejbal alebo v lete si zaplávať. Samozrejme sa musím venovať aj svojim školským povinnostiam a začala som navštevovať aj kurz španielčiny. Rada varím a nakupujem miestne špeciality.

V mene našich čitateľov ďakujem za rozhovor a zo srdca prajem, aby sa cestovateľské sny naplnili a aby ste sa vždy s láskou vracali aj na Slovensko.

Pridaj komentár