Zelený hit

V školskom roku 2020/2021 sa naše Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika zapojilo do projektu Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit. Jeho hlavnou myšlienkou je, aby nám žiakom priblížil problémy našej planéty a to, ako jej, hoci maličkými krôčikmi, môžeme pomôcť. Vďaka tomuto projektu sa my, študenti, máme možnosť zapojiť do rôznorodých aktivít, ako napríklad sadenie stromčekov v mestských lesoch, výsadba byliniek vo vyvýšených záhonoch na školskom dvore, úprava a čistenie lesných cestičiek či hrabanie sena, na ktoré budeme dlho spomínať vďaka dobrej nálade, ktorá panovala pri realizácii tejto činnosti počas príjemných dní strávených v prírode, a pri ktorých sme opäť dokázali, že sa nebojíme ani namáhavej a vyčerpávajúcej práce.

     Žiaci prímy a sekundy sa stihli v júni oboznámiť s chodom rodinnej farmy v Gemerskej Panici, ktorej návšteva zahŕňala prezentáciu starostlivosti o dobytok či sadenie a pestovanie rastlín. Žiaci sekundy sa tiež vzdelávali na školskom dvore v oblasti permakultúry, a aby si zároveň obohatili aj svoje jazykové znalosti a zručnosti, tieto edukačné aktivity prebiehali v slovenskom aj v anglickom jazyku. Žiaci kvarty zas pripravili pre svojich mladších spolužiakov krátke vzdelávanie s workshopom na dôležitú tému: Kam s odpadom.

Vzhľadom na to, že mnohí žiaci do našej školy každodenne dochádzajú, prváci boli vďaka zaujímavej prednáške zasvätení do sveta alternatívnych spôsobov dopravy a v nadväznosti na zdôraznenie potreby zdravšieho a lepšieho života absolvovali prednášku na tému Prečo a ako žiť zdravšie.

     „Ak skutočne milujete prírodu, všade nájdete krásu.“ (Vincent van Gogh) Vďaka projektu „Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit“ si stále viac uvedomujeme, že príroda potrebuje nás, ale hlavne my ju. Preto sa ju snažíme neničiť, ale práve naopak – chrániť a zveľaďovať.

Do súťažnej aktivity sa zapojili triedy nižšieho gymnázia a žiaci I. B, ktorí medzi sebou súperili vo vyhotovení najkrajšieho a najefektívnejšieho hmyzieho hotela. Zaslúžené prvé miesto získala kvarta, ktorá si na svojom hmyzom domčeku dala skutočne záležať. V súťaživom duchu ešte stále prebieha aj ďalšia aktivita, ktorá je zameraná na správne triedenie odpadu, presnejšie plastov a papiera. Triede, ktorá bude vo svojom separovaní najzodpovednejšia a najprecíznejšia,  bude udelený titul Najzelenšia trieda.

Pridaj komentár