Astroinfo 1/2017

Viditeľnosť objektov na rožňavskej oblohe v 44. kalendárnom týždni, t.j. od 30. októbra do 5. novembra 2017.

Slnko je v znamení Škorpióna a premieta sa do súhvezdia Panny. Deň sa skrátil na menej ako 10 hodín, noc sa predĺžila na viac než 14 hodín.

Mesiac je v sobotu 2. novembra v splne a presvetlí nočnú oblohu.

Merkúr v súhvezdí Váhy po konjunkcii so Slnkom prešiel na večernú oblohu, no zapadá ešte súčasne s ním, nie je pozorovateľný.

Venuša v súhvezdí Panna je Zorničkou, vychádza okolo 5:30 hodine rannej, obdobie jej pozorovateľnosti sa výrazne kráti.

Mars v súhvezdí Panna je tiež Zorničkou, asi o poldruha hodinu predchádza Venušu.

Jupiter v súhvezdí Panna je po konjunkcii so Slnkom, prešiel na rannú oblohu, zatiaľ nie je pozorovateľný.

Saturn súhvezdí Hadonos zapadá na juhozápade po 17:30 hodine.

Konjunkcia – termín z pozičnej astronómie. Znamená, že sa pri pohľade z niektorého miesta na určitú dobu javia vesmírne telesá na oblohe blízko pri sebe.

 

Medzinárodná kozmická stanica ISS lieta nad Rožňavou nadránom medzi 4. až 5:30 hodinou. Je to ten jasný rýchlo sa pohybujúci bod od západu na východ. Presné časy preletov si môžete overiť na http://www.heavens-above.com, a podľa GPS si nastavte svoju presnú polohu.

 

Nočnú oblohu končiaceho sa októbra pretínajú nevýrazné sporadické meteorické roje doznievajúcich Orioníd, a stúpajúcich Severných a Južných Tauríd.

Pred 20. hodinou kulminuje na južnej oblohe zvieratníkové súhvezdie Kozorožec. V staroveku to bolo najjužnejšie súhvezdie zvieratníka, ktorým Slnko prechádzalo v čase zimného slnovratu. Následkom precesie zemskej osi dnes tomu tak už nie je, ale dodnes sa najjužnejšia rovnobežka so zenitovou kulmináciou Slnka nazýva Obratník Kozorožca. Súhvezdie predstavuje Pana, gréckeho boha lesov, polí, stád a pastierov. Mal podobu bradatého a rohatého capa s rybím chvostom. Bol pohostinný, ale ľudia sa ho báli. Dodnes sa bezdôvodný strach označuje ako panický.

Kulminácia –  je okamih, v ktorom je nebeské teleso (v rámci svojho denného pohybu) najvyššie nad obzorom alebo najnižšie pod obzorom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


pripravuje: Juraj Lörinčík

Pridaj komentár